Scris de: Kay Jay
Cu toții știm o groază de metode pentru a îndepărta căpușele când ni s-au înfipt în piele, da’ niciuna nu pare a fi 100% sigură.
Unii freacă zona afectată cu ulei, să se sufoce bestia şi să moară. Alții spală cu săpun, ca să tușească şi s-o usture ochii şi să fugă către cea mai apropiată sursă de apă. Dacă folosești penseta, bestia se rupe și-i rămâne capul cu dinții, înfulecând în continuare. Există şi persoane care aplică acetonă, lucru total greșit. Oja de unghii e mult mai bună, pentru că ține căpușa captivă acolo, până mergi la medic.
Eu am frecat zona cu măciulia de la chibrit, a dat rezultate, se zice ca sunt sensibile la fosfor. Mai ales dacă dai foc.
Nu încerca cu bujia, nici cu cuiul de cort, dacă ești în vacanță!
Alții încearcă să sugă căpușa afară, ori s-o tragă cu aspiratorul de auto.
În loc de toate aceste metode, unii specialiști recomandă să pui sare pe rană. Cică, pui sare fină şi un bandaj umed şi în 20 de secunde căpușa va ieși singură. Ași! Dă tu cu sare şi urli de usturime, apoi rana sărată se va vindeca în secolul viitor! Adevărata șmecherie e să crestezi căpușa şi să-i dai ei cu sare! S-o vezi numai, cum sare cât-colo şi urlă, totul e să faci incizii cât mai fine, ca s-o usture să-i sară ochii din cap. După aia poți să-i sugi şi sângele, ori, din rațiuni medicale, să i-l extragi cu o seringa cu ac subțire, să vadă şi ea cum e.
Nu o arunca! Pune-o într-o cutie şi du-o la laborator pentru a determina dacă este purtătoare de boli contagioase, după ce te-a muşcat.
Şi, mai ales, n-o lăsa în piele. Acolo unde rămâne căpușa, dacă moare, poate să crească un neg mare, cu păr!