Scris de: Gotovel Defecteanu
Cercetătorii români Dumitru Moşuleanu şi Baba Novac, pensionari şi ei de ceva ani şi cu vârste venerabile, au ajuns la concluzia că agresivitatea, atât în limbaj cât şi fizică a pensionarilor români se datorează faptului că s-au născut în timpul războiului şi imediat după terminarea acestuia.
Studiile au fost făcute pe o perioadă de peste 50 de ani, iar agresivitatea se dovedeşte a fi existentă la persoanele născute între anii 1937 – 1950, mai pregnantă fiind la babele virgine aflate la menopauză, de peste 45 de ani şi la moşii cu andropauză, de peste 50 de ani. Viaţa grea din timpul războiului, luptele pentru supravieţuire, atât din timpul acestuia, cât şi din perioada comunistă, statul la cozi şi datul din coate, au determinat schimbări irefutabile la nivelul scoarţei cerebrale. Lipsa unei alimentaţii corespunzătoare, înafară de genunchii de porc clorotici, vajnicii adidaşide guiţător, peştele oceanic, conservele de fasole cu umbre de afumătură, dar şi pachetul de pui de culoare vânătă „Fraţii Petreuş” au dus la o degenerare prematură a neuronului existent, dar şi a puţinelor sinapse ale acestuia. Alimentaţia insuficientă şi săracă în substanţe nutritive pentru scoarţa cerebrală a dus, de asemenea, la unii, la dezvoltarea în creier a unei zone de „supravieţuire agresivă”. Aceasta s-a manifestat prin ascuţirea coatelor, creşterea debitului oral, dezvoltarea limbajul religios, citarea repetată a sfinţilor din calendar, dar şi câte ceva de mame, morţi, răniţi, strămoşi şi Dumnezei.
Ocuparea unui loc în transportul în comun dovedeşte încă odată copilăria nefericită şi sărăcăcioasă pe care au avut-o, precum şi faptul că în acea perioadă nu exista trasnport în comun, iar dacă exista, nu era pravăzut cu scaune, cu mai mult cu bare metalice de care să se ţină şi cu dinţii. Ca stat european, în unele municipii făcute la apelul bocancilor, nici acum nu există transport public, iar pensionarii merg în oraşele reşedinţă de judeţ numai pentru a se plimba cu autobuzul sau tramvaiul, lucru care perturbă atât traficul călătorilor, cât şi transportul în comun.