Scris de: Ouatu Hăineală
Circa 90% dintre băuturile alcoolice spirtoase îngurgitate de români sunt ţuică, rachiuri şi pălincă, nefiscalizate, ceea ce duce la pierderi de peste 200 milioane euro/an din accize şi TVA, conform Asociaţiei Producătorilor de Băuturi Alcoolice VINROM.
Statul s-a străduit din răsputeri să dovedească încă o dată că scumpul mai mult păgubeşte. Adică, sub masca grijii pentru sănătatea băutorilor fruntaşi, care, chipurile, de grija pungii şi-ar pune dop la sorb, statul să câştige sume colosale din accizarea fără măsură şi să-şi scoată pârleala pentru guvernările păguboase. Numai că, lăcomia şi prostia se plătesc. Creşterea accizelor a dus, exact cum ne aşteptam, la scăderea pieţei legale de alcool şi la scăparea în lanul de grâu şi-n turma de mioare a producţiei băştinaşe de gospodărie, care e „măritată” prin pieţe, târguri, birturi, restaurante şi locuitorilor din marile oraşe, inclusiv în Capitală.
România, conform studiului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ocupă locul cinci în lume la consumul de alcool pe cap de locuitor, ceea ce confirmă că 90% din piaţa de băuturi alcoolice este piaţa neagră.
Aşadar, din câte state are planeta, ocupăm un onorabil loc 5, bem cot la cot cu ruşii, ne înecăm amaru-n băutură, bem să ne facem curaj, bem să-ngheţe apele, pilim, drinkuim şi drojdim la greu, cu fiece prilej, numai în ciuda guvernanţilor. Dacă ţi-e frică să nu îngheţi iarna, bea ceva, alcoolul atenuează frica.
Până la urmă, cea mai bună băutură este apa de izvor, dacă pui o picătură, într-un kil de vinişor! Nu puteţi voi acciza cât putem noi bea, băi, uscaţilor, seca-v-ar izvorul şi vrejul să vi se usuce!