Scris de: Gotovel Defecteanu
Noile reglementări în codul fiscal sunt la modul general pentru toţi comercianţii, vânzătorii de produse, servicii şi nu numai. Biserica Ortodoxă Română este foarte intrigată, declară Pălăvrăgel Sfinţeanu, purtătorul de cuvânt al BOR, fiindcă trebuie să taie bon fiscal pentru orice produs ieşit din biserică sau orice serviciu făcut de preot către enoriaş şi pe care s-a încasat o anumită sumă de bani, motivând că şi aşa este foarte greu de adunat suma de bani pentru Catedrală şi cu această măsură li se pun preoţilor beţe în roate. Ca bisericile să fie dotate cu case de marcat este ceva inadmisibil, aceasta fiind o investiţie destul de mare din bugetul sfintei biserici, la cutia milei se adună bănuţ cu bănuţ pentru bunăstarea preotului şi a familiei sale, diminuându-se destul de mult veniturile acestuia.
Casa de marcat va fi special făcută pentru biserici, aceasta va avea sfânta cruce încrustată cu pojghiţă de aur, iar marcajul de pe bonul fiscal va avea ca antet sfânta cruce şi un buchet de busuioc. Costul emiterii bonului fiscal în cazul unei singure lumânări sau a unei cutiute cu tămâie este mai scump decât produsele în sine, ceea ce se consideră o mare pagubă pentru BOR şi un pas înapoi în construirea Catedralei Mântuirii Neamului, costurile inutile fiind dur criticate de biserică.
Biserica va trebui să plătească acciza pe alcool în cazul vânzării vinului popesc şi a oricărui produs ce conţine alcool, ca orice comerciant. Aceste taxe se vor achita către statul român. În cazul unei înmormântări, cum putem trece pe bonul fiscal “înmormântare”? Varianta pică, aparţinătorul în depresie, după ce că şi-a pierdut o persoană dragă, va citi bonul, iar pe acesta va scrie “înmormântare” şi până la urma urmei, de ce îi trebuie bon fiscal în cazul unei înmormântări, pomeni, acacatiste, sfinţiri de maşini sau alte ritualuri, de ce îi trebuie enoriaşului bon, oricum nu i-l decontează nimeni, e de părere un preot din Bucureşti.
În cazul organizării de pomeni, unele biserici alocă anumite spaţii pentru astfel de ceremonii, taxele se vor plăti nu per total, ci pe fiecare pomanagiu în parte.